Efter dagens som vanligt goda lunch var det dags för ett tankeväckande föredrag om ett för oss alla aktuellt tema: Hur skall vi undvika digitala bedrägerier?
 
Det blev en spännande timme, en av de mest frågetäta på länge, då Kerstin Persson och Ola Månsson från Sparbanken Syd berättade om bankbedrägeriernas värld, och hur vi kan undvika att bli dragna vid näsan genom några enkla regler som andades sunt förnuft.
 
 
Bankbedrägerier har växt snabbt de senaste åren, medan gamla ohederliga bankrån minskat lika snabbt.
 
I dagens exposé fick vi en bild av målgrupper: ensamstående äldre personer, ofta kvinnor. Tillvägagångssätt: samtal där vi förleds av ’snälla och vänliga ’ människor att öppna våra Bank-ID: för dem. Falska sidor där avsändare låtsas vara släktingar i nöd, banker och mycket annat, där den gemensamma nämnaren är att vi i slutändan överför pengar, eller ger buset tillgång till våra Bank-ID:n. Om vi inte är vaksamma.
 
Lösningarna var enkla, Kika gärna på de råd som Kerstin och Ola gav i bildmaterialet. Och inte minst; Spärra omedelbart era Bank-ID:n och konton vid misstänkta bedrägerier. Och ring polisen. Kerstin berättade att hon träffat de som tyckt det skämmigt att bli lurade och därför inte anmält digitala brott. Men det försvårade bara för polisen att identifiera och komma åt buset.
 
Stort och varmt tack Kerstin och Ola för en högintressant genomgång av problemet. Att ni hade alerta åhörare framgick med all tydlighet. Vi hoppas få glädjen att fortsätta våra diskussioner med er över lunchbord många gånger till.
 
Vid lunchen välkomnade vi också vår nyaste medlem Bengt Tenghed, som tidigare varit medlem i en systerklubb i Ystad. Varmt välkommen Bengt. Vi hoppas Du skall trivas hos oss.
 
Nästa vecka blir det ingen måndagslunch då det är 1 maj. Men veckan därpå välkomnar vi Bo Lundgren som skall tala om svensk ekonomi. Du är mycket välkommen åter till oss Bo. Och varmt välkomna önskar vi alla medlemmar och gäster. Måndag den 8 maj. På Saltan. Som vanligt. Dessförinnan önskas alla medlemmar en trevlig Valborgshelg.
 
Text och bild: Bruno Beijer