Hon kom inte som ett yrväder men det gick med en väldig fart när klubben, denna aprildag, gästades av Balqis Lamis Khattab. Hon utstrålade energi och entreprenörskap så att församlingen satt stum.

Balqis började med att berätta om sin bakgrund och den var inte okomplicerad. Född i Malmö med föräldrar från Mellanöstern och med slitningar mellan mor och far. Elva år gammal blev hon satt i Syriskt kvinnofängelse men lyckade komma ut och kunde återvända till Malmö. 13 år gammal började hon jobba och på den vägen är det.

Nu är hon 31 år och ansvarig för Möllans Basement. En organisation som hon startat och som hjälper ungdomar på glid. Hennes verksamhetsfält är inte bara runt Möllan i Malmö utan även i de övriga nordiska länderna. Självklart har hon fått Rotarystipendium redan som 14-åring, och senare ytterligare något från Rotary Slottsstaden i Malmö.

Självaste kungen har också prisat hennes insatser för jobbet med ungdomar. Betänk att hon fixt hundratals jobb för ungdomar och dessutom en massa sommarjobb. Sicken tös!

Balqis är förmodligen den yngsta föreläsaren klubben haft på många år och jag tror att hon är van vid detta att vara yngst, oavsett vad det gäller.

Tack, Balqis! Du är det häftigaste vi haft i klubben och som du förstår är du innerligt välkommen tillbaka, både som föreläsare eller gäst. Sen får du gärna berätta vad du tycker att Rotary i Ystad kan hjälpa till med i din verksamhet.

På måndag står det diplomati på agendan. Anders Lidén vet att berätta.

Text: Erik Jonsson, Foto: Bruno Beijer