Dagens höstgråa toner utomhus kontrasterade den glädje vi fick oss till livs när årets kulturpristagare i Ystad, Lars-Åke Kristensson, besökte oss för att berätta om en livsgärning som omfattade mycket.
 
Lars-Åke som idag är mest känd som Ystads nöjespappa, inledde med att säga att sångrösten och -glädjen fick han i unga år. Med sju mostrar, så var det ofta födelsedagshyllningar mm där Lars-Åkes sångröst började trimmas.
 
Men vägen till nöjesbranschen gick omvägen via det militära, där han tillbringade en hel yrkeskarriär, som avslutades med tre år i Lettland som instruktör för lettiska luftvärnssoldater.
 
Sedan, då han pensionerades vid 55 års ålder från försvarsmakten, så började en lång karriär med följande rubriker: operasångare, allsångsledare, projektledare, sångare, skådespelare och producent. Genom sitt bolag Evenemang Ystad, har Lars-Åke i sitt postmilitära liv ägnat sig åt allt från nationaldagsfirande, kulturevenemang, till opera där en tenorroll i Dmitrij Sjostakovitjs ’Näsan’ gissningsvis år den mest avancerade i den genren. Och mycket mer. I den stora Ukrainagala som vår klubb arrangerade på Ystad teater i våras, med över 300 000 kr till Ukraina, bidrog Lars-Åkes stora insatser till projektets framgång.
 
Idag förknippar många Ystadbor Lars-Åke med Nyaårsrevyerna i Ystad. Första året, då det blev en musikal om en teaterdirektörs vedermödor att sätta upp en nyårsrevy, blev ingen höjdare, konstaterade Lars-Åke. Men därefter har mycket trillat på plats. Numera ingår revyerna i Ystad-bornas nyårsprogram.
 
Vi kan bara säga stort och varmt tack till Dig Lars-Åke, för att Du lyste upp denna gråa höstdag för oss. Vi hoppas få se mer av Dig.
 
Nästa vecka får vi besök av Ystads kommunalråd Paula Nilsson. Mer härom under veckan. Varmt välkomna.
 
Text och bild: Bruno Beijer