Konsten att berätta är inte alla förunnad. En som dock besitter gåvan är gårdagens gäst vid vårt klubbmöte, Hans Rochester, tidigare prost och kyrkoherde i Staffanstorp. Hans har vid tidigare besök i klubben berättat om sin gärning som sjömanspräst i Rio.
 
I går fortsatte han på temat sjöfart och berättade hur han 15 år gammal tog hyra på s/s Eos i Mönsterås. Jobbet kallades Hökarhalva och var en form av passupp och smörgåsnisse.
 
Det blev en tuff konfrontation med den hårdföra besättningen. Det startade med att han tilldelades befälsmässen men efter två sjösjuka dygn förpassades han till manskapsmässen.
Seglatsen gick till England och resan blev en omskakande upplevelse för den unge Sävsjösonen. Allt från knivslagsmål till pubbesök. Tvångstatuering lyckades han undslippa. Att han mutade delar av besättningen med Gorgonzolaost underlättade hans intåg i kamratskapet på fartyget. Att de äldre sjömännen inviterade lokala damer var också något nytt för den unge Hökarhalvan. Sånt var han ju inte van vid hemma i Sävsjö.
 
Hans tog oss med på en fantastisk berättelse om en för sjömännen lyckligtvis svunnen tid.
Det blev en intressant och medryckande berättelse och av muntra tillrop och skratt framgick att Hans var uppskattad.
 
Självklart har Hans fler berättelser i sin ryggsäck och har vi tur får vi höra mer av honom framöver. Stort tack, Hans. Du är hjärtligt välkommen tillbaka.
 
Så ett stort tack också till Ystad Saltsjöbad för att vi fick plats i en annan del av hotellet och ett ytterligare stort tack för den utsökta lunchen.
 
Glöm nu inte loppisen 8 juni. Har du något du vill skänka så tag med detta till klubbmötet 3 juni så tar Thomas Lantz hand om grejerna. Thomas vädjar dock att det inte ska vara allt för skrymmande saker.
 
Text: Erik Jonsson. Bild: Bruno Beijer