Måndagens möte blev ett uppskattat återhörande. Åter gästade Gudrun Schyman vår klubb och gav oss en riktigt nyttig tanke- ställare om den pågående krisen för vår planet. Gudruns analys är att ingen kommer undan det hotade läget för Tellus. Torka, översvämningar etc, etc.

Självklart började hon med en lägesbeskrivning om hur illa det står till men inte bara naturmässigt utan också hur vi som individer förhåller oss till klimathotet. Politiken höll hon utanför och tyckte istället att här måste folkvalda från alla håll samarbeta. De måste utplåna avståndet mellan väljare och styrande.

Att lyssna till Gudrun Schyman är som att känna ekot från de forna tiders agitatorer. Patos, engagemang och ett riktigt driv, man får en känsla av att hon spottar i nävarna innan hon går upp i talarstolen. En riktig folktalare!

Gudrun, ett stort tack för din medverkan och för de nålar du stack i vårt oansvariga energibeteende. En riktig väckarklocka. Välkommen tillbaka.

När det gäller folktalare så fanns det en inom kooperationens barndom, Albin Johansson. Han åkte land och rike runt och agiterade för Kooperativa Förbundet. Han hade ett antal lappar i kortleksformat som manus för sina tal. Hans hustru hade irriterats över att han vanligtvis glömde sina galoscher, varpå hon sist bland manuslapparna lade till en med uppmaningen: - Albin, glöm inte galoscherna. När han så kom till detta sista blad: - Javisst, ja, jag ska ju tala lite om gummifabriken i Gislaved också. Allt med tanke på agitatorer.

Nu vänta tvära kast!
På måndag kommer ytterligare en trogen gästföreläsare, närmare presentation överflödig, nämligen Bo Lundgren också en som vet att använda orden.
Än en gång, tack Gudrun och välkommen Bo. Varmt välkommen åter i vår krets Bo! Varmt välkomna alla medlemmar och gäster.

Text: Erik Jonsson
Foto: Bruno Beijer, Lars Tibell