Det blev en spännande timme idag då vår gästföreläsare, Per-Olof Hegg, professor i molekylär gastronomi, visade oss nya perspektiv på ett för oss alla känt och kärt ämne: kokkonsten.

Frågorna blev många under föredragets gång på ett sätt som illustrerade hur fångna vår uppmärksamhet var när gastronomin blev molekylär. Per-Olof, som är både kemist och matglad, fångade upp ämnet på 1990-talet utifrån båda perspektiv, efter en karriär i näringslivet på livsmedelssidan. Den närmare definitionen var ‘Vetenskapen om de kemiska, fysiska och biologiska processer som sker vid tillverkning, lagring eller beredning av livsmedel’.

Per-Olof talade om allt mellan ugn och spis: varför det är bättre att ugnssteka kött i lägre temperaturer än de som kokböckerna föreskriver, varför potatisen och andra livsmedel blir bruna som en följd av en ‘Maillardreaktion’, karamellisering eller enzymatiskt, glassens struktur och varför den kan kännas ‘sandig’ ibland, att limma två lövbiffar med salt för att ge bättre smak, eller kaffets 900 kemiska komponenter inkl. 33 alkoholer. Han talade också om smakmäkling, dvs. hur olika livsmedel oväntat kan tillföra varandra något nytt, såsom exemplen i rubriken. Och mycket mer, som framgår av de tre kokböcker som Per-Olof skrivit tillsammans med kocken Rickard Nilsson. Den första heter ‘Den tekniske kocken - Recept och förklaringar till varför vissa saker händer i köket)'.
Det är bara för oss att säga stort och varmt tack till Dig Per-Olof, för att Du berikade vår tillvaro idag på ett sätt som nog ingen av oss hade förutsett innan Du gick upp i talarpodiet. Att vi alla lyssnade med spetsade öron kan Du inte ha tagit miste på. Och då menar jag alla, även sådana som författaren för vilken kemi är, tja, kemi.

Innan Per-Olof höll sitt föredrag, berättade vår President Thomas Lantz att diskussionerna om en ev. Sammanslagning av vår klubb med Tornväktarna nu inletts. Ett viktigt steg tas lördagen den 2 oktober, då våra två klubbar gör en gemensam resa till Tyskland och håller ett medlemsbrainstormingmöte på katamaranen under dit- och återresan. Alla medlemmar i våra två klubbar är välkomna. Anmälan till Gunilla senast den 25 september. Resultatet av medlemssynpunkterna blir viktiga bidrag till den kommande tankeverksamheten om hur en ev. sammanslagning av våra två klubbar kan gå till rent praktiskt.

Nästa vecka kommer tre långvariga medlemmar att göra Ego-föredrag 8 minuter var till glädje för nya medlemmar. Varmt välkomna.