Solen sken ute, och badande syntes i vattnet utanför Ystad Saltsjöbad, som är Klubbens hemvist.

Efter den goda lunchen bjöds vi på en efterrätt som vi aldrig varit med om förr. Vår nye klubbkamrat Lars-Åke Kristensson presenterade sitt Ego-föredrag flott ackompanjerad av pianisten Rune Lindqvist. Ackompanjerad, just så, för vi fick inte bara lyssna på Lars-Åkes berättelser, men som den showman han är, så kryddades berättelsen av sånger ur hans mångskiftande karriär.

Ett liv som började i Malmö en gång i tiden, då han växte upp omgiven av många kvinnor. Någon far fanns inte i Lars-Åkes liv. Men modern, systrar mm fyllde livet med mycket, inklusive sång, som var en del av den lilles liv redan från början.

Sedan följde i rask följd bilder ur Lars-Åkes liv: från skolan, till militären där han tillbringade många år, sedan som operasångare, och sist då han ’hittade hem’ för sin röst med revyer, musicals och annat.

Genomgående för alla dessa år var att i bildmaterialet alltid återfanns LÅN med en orkester, eller sjungandes. Första bandet tillkom under skolåren och hette Cutolas trio, som förband dess tre spelare (’la’ står då förstås för Lars-Åke).

Sedan följde år i det militära där Lars-Åke som officer var lufvärnsartillerist och pansargubbe (en tid med vår klubbkamrat Thomas Lantz som chef), och slutligen då han utbildade lettiska och litauiska försvarsmakten i det luftvärn som Sverige skänkt dessa länder. Där förärades han också en vacker medalj. På något sätt förknippat med två lådor champagne.

Återkommen till Sverige blev det ett karriärbyte som hette duga, och Lars-Åke blev operasångare i Malmö och Köpenhamn i några år.
Sakta men säkert värkte det i honom också fram att operan kanske inte var hans rösts mål i livet, och det blev ett byte som – vilket vi gillar – förde Lars-Åke till Ystad. Där utvecklades hans talanger fullt ut och fylld med operett, musicals, allsång i parken, nyttårsrevyer och mycket annat. Det var alltså Lars-Åke som startade Allsång i Parken som lever än idag. Och det lär väl inte finnas en Ystadbo som inte hört eller sett honom i någon av dessa skepnader. Mindre känt var kanske att han också stod som producent när vår Klubb på nolltid ordnade en afton på Ystads teater för Ukraina, en afton som inbringade över 300 000 kr.

Nu hör dessa insatser till historien, och Lars-Åke ser fram emot nya engagemang, oklart vilka än så länge, förutom de musikstunder som han och Rune Lindqvist turnerar med framöver.

Att på några få rader sammanfatta detta makalöst rika liv är svårt. Kanske får ’Aptit för livet’ vara en sådan. Lars-Åke för sin del avslutade summerande med bl.a. uthållighet och envishet, parat med musiken. Vi för vår del kan bara tacka Lars-Åke allra varmast för denna presentation i ord, bild och inte minst musik och sång. Tack också Rune Lindqvist. Vi gläder oss mycket åt att få ses många gånger över lunchbordet framöver.

Nästa vecka fortsätter vi i showbusinessens tecken. Då kommer vår klubbkamrat Thomas Lantz tillsammans med Jan Lundgren – Ystad Sweden Jazzfestivals två grundare och primus motorer – att berätta om årets festival. Så välkomna så skall ni känna er. På måndag den 20 maj. På Saltan. Som vanligt.