Idag hade våren tagit uppehåll. Men inne lyste värmen i samtalen runt lunchbordet, och i skratten och leendena när Peter Apell än en gång trädde i talarstol.

Ämnet för dagens Apell var ju lockande och litet mystiskt: ” 1950 Studebaker Pickup - en rammad ram, trehundra hästar och en pistol”. Men verkligheten var en blandning av dröm och hårdvara.

Peter hade nämligen med sin gode vän Jeffs i Phoenix hjälp köpt en gammal Studebaker pickup från en säljare vid den mexikanska gränsen. En bil som använts till mycket, varför inte också ljuskänsligare saker. Varför just denna bil? Den då ungdomlige Peter såg med reklamens hjälp att en sådan bil inte bara var tjusig, utan kunde kanske också locka till sig unga damer såsom dåtidens reklam – som Peter kunde visa upp - gjorde sken av. Och den hade plats för hunden på flaket. Åtminstone i teorin.

Utifrån denna början fick vi följa bilens vandring, då den likt fågeln Fenix förvandlades från en begagnad nyttobil till en bilälskares dröm. I stort sett allt utom karossen har under resans gång bytts ut. Med ny V8-motor på ett oändligt antal hästkrafter, som låter som ett tjog Harley Davidssons när den drar igång. Med nytt chassi, och, och, och….. Och på slutet när bilen äntligen funnit vägen fram till Sverige, med Bilbesiktningens gjort några slutliga justeringar för att nå upp till svenska krav. Den allra sista löstes med silvertejp!

Vad driver någon att lägga ned så mycket tid och kärlek på en bil? Många skäl framskymtade under resans gång, som bl.a. tog sig uttryck i ett ansenligt antal veteranbilar i garaget. Men i slutändan konstaterade Peter att människor var det viktigaste. Att han och andra entusiaster samlades kring sina bilar på motorträffar, för att prata bil och fika. Också hustrurna deltog på sitt sätt.

Det är bara konstatera att vi njuter av att få lyssna på Dig rita och berätta Peter. Vi hoppas få höra Dig många gånger till. Och inte bara det. Någon gång framöver kommer Peter att ta sin Studebaker till en måndagslunch, för att ge några – gissningsvis damer – en liten provtur. Det ni! Stort och varmt tack säger vi alla.

Nästa vecka gästas vi av Balqis Khattab är grundare och verksamhetschef för Möllans Basement. En verksamhet som fått över 300 ungdomar i jobb (och många fler i sommarjobb). Vi ser mycket fram emot att få välkomna Dig nästa måndag Balqis.

Förra veckan hade vi också nöjet att hälsa Lars-Åke Kristensson välkommen i vår medlemskrets. Vi hoppas att Du skall känna Dig både mycket välkommen och hemma i vår klubb. Och vi ser fram emot att höra Dig berätta om Ditt spännande liv, inte minst på Ystads scener.