Anders Lidén gästade vårt måndagsmöte. Anders talade om diplomati och allt vad det innebär. Med en gedigen bakgrund som diplomat berättade Anders om diplomatens uppgift och uppdrag.
 
En diplomat ska förhandla, representera sitt land, och främja det samma. 
 
Anders fick frågan vilket språk som var viktigast och det var självklart svenska eftersom en svensk diplomat har att rapportera hem till UD. En svensk diplomat ska också främja svenska företag i utlandet och även bistå enskilda medborgare som på ett eller annat vis behöver ambassadens hjälp.
 
Som god diplomat måste man också ha en rak gång och aldrig ljuga. Att det ställs krav på social läggning säger ju sig självt. Anders visade prov på allt detta och det var ett mycket medryckande och intressant möte. Vi bugar och tackar.
 
Anders, du är varmt välkommen tillbaka. För en gammal journalist framstår detta med rak rygg och inget ljug som en självklarhet, dock tänker jag ibland på den litterära figuren Janne Vängman som sa: Ljuger gör jag aldrig men ibland berättar jag mer sanning än jag vet. Kanske det också förekommer inom diplomatin.
 
På måndag är det dags för Lars-Åke Kristensson att bjuda på sitt ego-föredrag. Jag säger bara, HÅLL I HATTEN!
 
Text: Erik Jonsson, Foto: Bruno Beijer