Så fick vi avnjuta ännu en god lunch på Saltan, med välkomna titt-in av Anders Nilsson som är Partner och COO i ESS-gruppen, och hotellets VD Carina Dillman. Lika trevligt varje gång.
 
Sedan blev det dags för oss att ge oss ut på en upptäcktsfärd i elbilarnas värld med Peter Hansen och Karl-Johan Mossfeldt som engagerande ciceroner. Båda är elbilsägare och tillika verksamma professionellt inom bilvärlden.
 
Det blev en resa där nyorden haglade: räckviddsångest, plug-in bilar (att skiljas från elbilar och förstås hybrider) med mera. Men också en översikt över såväl dagens elbilars möjligheter och begränsningar, med en blick mot framtidens där alternativ såsom vätgasdrivna bilar ser ut att bli verklighet.
 
Aldrig har så många frågor ställts som denna gång: om miljöaspekterna, räckvidd, ekonomi och mycket mer. Grundbudskapet från talarpodiet var dock tydligt: elbilarna är här för att stanna, och de utvecklas år för år. Räckvidden kommer att öka, batterierna kommer bli effektivare och mindre, diesel- och bensindrivna bilar sakteliga fasas ut o.s.v. En röst i åhörarkretsen pekade på hur Norge lyckats få en långt snabbare övergång från fossildrivna bilar till elbilar genom ett brett spektrum av politiska åtgärder för att göra elbilarna attraktiva. Där - var nog slutsatsen – ligger Sverige en bra bit efter Norge i politikens möjligheter.
 
Det är bara för oss att buga och bocka för Peter och Karl-Johan, och tacka för att ni velat komma till oss och hjälpa oss i våra tankar inför framtida bilval. Stort och varmt tack.
 
Nästa vecka har vi ett annat tema på schemat då Ystads bibliotekschef Linda Willander, äntrar scenen för att tala till ämnet ‘Gör Din röst hörd’. Varmt välkommen Linda. Och förstås välkomna alla medlemmar och gäster.
 
Text och bild: Bruno Beijer