Så kom säsongens sista W&T. Förmodligen - om inte Covid slår till igen - den sista för nu, i takt med att vi återgår till våra veckoliga måndagsluncher under eftersommaren.

Liksom vid de fyra senaste stadsvandringarna, var vår inkommande president Thomas Lantz suverän ciceron genom Ystads gränder och gårdar. Denna gång från Birgittakapellet till Österportstorg. Och sedan åter via ett stråk söder härom, bl.a. via Nattmans torg, kallat så därför att stadens rackare, bödelns medhjälpare, bodde på en gata i anslutning till torget.

Liksom vid de tidigare vandringarna blandades vetande med anekdoter som förknippade Ystadbor med ett hus eller en gård. Vad sägs om profilen Stellan Johansson, som bodde på anrika och vackra Rogges gård från 1400-talet. Han sågs som oftast stå vid porten på Stora östergatan och pratade med alla och envar. Särskilt intresserade fick komma in och beundra hans P1800 på gården.

Eller historierna om studenthyss vid Österportstorg, där Österportsskolan ligger. Det kunde röra sig om allt från att hälla tvättmedel i fontänen, till att - hände en gång - döpa om 'Nya Rådhuset' till 'Nya Dårhuset'. Bara tre bokstäver fick bytas. Med mycket mer.

Däremellan byggnadshistoria där stadens arkitekt Boisen, och dess senare stadsarkitekt Claes B Persson (tillika klubbmedlem hos oss) figurerade i nästan var och varannan mening där byggnadshistoria på denna sida om medeltiden diskuterades.

Inte minst fick vi vandra genom fantastiska gårdsmiljöer, vilka vid denna tid prunkade av blomsterprakt i alla former. En mycket fin sådan kom vid vandringens slut då vi passerade katolska kyrkan, en gammal gård som Claes B Persson gav ett modernt innanmäte utan att låta det gamla gå förlorat.

Nu är det slut för W&T. Ett stort och varmt tack till Thomas för den suveräna guidningen i Ystads historiska miljöer och ibland också i dess framtida perspektiv.

Nästa möte hålls på Ystad Saltsjöbad den 5 juli, då vårt presidentskifte sker. Ebbe avtackas för ett mycket gott andra varv som president. Och Thomas tillträder.

Som vanligt berättade Tornväktarnas President, vännen Carl-Peter Hellberg, om kommande vandring på tisdag kväll. Se närmare information nedan.

Med dessa ord vill vi som under det gångna året fotat och skrivit tacka för oss. Vi kommer igen förstås efter presidentskiftet.