Måndagen blev en riktig höjdare i många avseenden. Ett 30-tal, varav några gäster, hade slutit upp till presidentbytet. Platsen var Bykrogen i Kåseberga. Normalt är krogen stängd men när Rotary hörde av sig öppnade krögaren Miclara portarna. Hon serverade oss fantastiska smörrebröd och en förförande god dessert.  
 

Sen blev det presidentbyte och det var inte helt som vanligt. I stället för att välja en president för hela året blev det nu så att tre gentlemän delar upp året i tre delar. Först ut är Thomas Lantz, sen Ebbe Bruning och avslutningsvis Reinhold Eriksson. En rejäl trojka med andra ord. 

När det var dags för dagens föredrag tog Pierre Rosén ordet. Han driver skärmflygverksamheten i Kåseberga sedan många år. I dag berättade han dock om traktens flyghistoria som tog sin början i tidigt 1920-tal. 

1925 startade Douglas Hamilton tillsammans med Willy Pelzner en civil flygskola i Halmstad men inför vintern flyttade man verksamheten till Göteborg. Hösten 1926 flyttade man slutligen till Hammars backar, öster om Ystad, där man kunde organisera verksamheten samt bygga hangar och en verkstadslokal, där man kunde nyproducera och reparera flygplan. Verksamheten pågick till slutet av 1930-talet. Pierre bjöd på en rad roliga berättelser från flygskolans verksamhet. Flyghistoria är ju faktiskt nutidshistoria och det kan man aldrig få för mycket av.  

Vi tackar Pierre för en fascinerande berättelse och inblick i Hammars betydelse för flyget. Pierre är hjärtligt välkommen tillbaka, gärna för att berätta mer men också som gäst. 

Sen riktar vi också ett varmt tack till Miclara som hade vänligheten att ta emot oss. 

Nu önskar vi er alla en härlig sommar och 15 augusti kör vi igång igen. Har vi tur kan det bli ett besök på svenska ambassaden i Köpenhamn. Om detta kommer mer information senare. 

Text: Erik Jonsson, Foto: Bruno Beijer