En fin tradition i Rotaryvärlden är att nya medlemmar ges möjlighet att i sk. Ego-föredrag presentera sig själva för sina klubbkamrater. I vår och gissningsvis andra klubbar finns också tillfällen då gamla medlemmar ånyo får presentera sig igen för sina klubbkamrater, nya som gamla.

Det var vad som skedde idag, då vi fick en otroligt intressant upplevelse då tre av våra klubbkamrater påminde om sina livsöden på drygt 8 minuter var.

Det blev en upplevelse då den sammantaget illustrerade inte bara levnadsöden, utan också vilken bred kompetens och erfarenhet som döljer sig i klubbens medlemskrets.

* Först ut var prästen som växlade under många år till att vara Svenska kyrkans expert på 'Allmänna socialetiska frågor' också internationellt, för att sedan efter pensioneringen återvända till sin prästaroll för ett vikariat på nio månader som utsträcktes till nio år. Men också författare och forskare som utgivit böcker om etik, om svenska kyrkan under andra världskriget mm liksom ett par band poesi. Nästa bok är snart på väg i tryck.

* Där var också bankdirektören som sadlade om och blev författare och whiskey-expert. För medlemskap i författarförbundet räckte inte två whiskeyböcker. Välkommen blev han först när han skrev en bok om sin släkting Astrid Lindgren. Och nästa bok (om sitt eget liv) kommer snart av trycket. Ett ego-föredrag som avslutades med en innerlig kärleksförklaring till sin hustru sedan många decennier.

* Där var den unge läraren som efter 20 år sadlade om till att under 20 år verka som chef i ett stort försäkringsbolag, för att därefter sadla om och tillsammans med sin hustru starta ett litet och exklusivt gårdshotell i Gladsax, där gästerna äter frukost i värdparets kök varje morgon. Ett slags ledord för dessa karriärväxlingar var 'Inte att man gör, utan hur man gör', där livsgläden bidrar till att stapla erfarenheter på varandra, och ofta med ett leende.

För oss som deltog var det bara att lapa i oss. För klubben som helhet manade de tre egona till frågan om hur vi skulle kunna ha än mer glädje av all den kompetens och erfarenhet som finns lagrad i medlemsrullorna, något som med all tydlighet illustrerades av dagens föredragshållare.

Vi säger stort och varmt tack till Gert Nilsson, Dag Lennartsson och Ebbe Bruning för att de delat med sig av sina livsöden. En hel del visste vi från umgänge innan dagens lunch. Men dagens fokusering påminde oss om den rika mylla som vi hittar i vår egen klubb.

Vår President, Thomas Lantz, påminde om kommande evenemang, då dessa går utöver våra normala rutiner.

* Nu på lördag den 25 september går årets golftävling av stapeln, återigen arrangerad av vår klubb. Reinhold Erikson har nu vunnit tävlingen flera år i rad, och vi säger 'Go Reinhold go' inför kommande tävling.

* Nästa vecka, lördag den 2 oktober, ordnas en brainstorming till sjöss för den som vill bidra till tankeverksamheten om en ev. sammanslagning av vår klubb med Tornväktarna. En dag till sjöss, Rügen fram och tillbaka, med möte ombord.

* Och måndag den 4 oktober -ordinarie mötestid och -plats - har vi ett klubbsamråd där klubbkamrater som inte kunde följa med till Rügen får ta del av vad som sjöluften producerade, och bidra med egna synpunkter.

Varmt välkomna.