Ja, just så kanske man ska börja texten när man ska berätta om mötet med Aleksandra Michajlovna Kollontaj,  i Sverige Alexandra Kollontaj, under ledning av Ninna Rösiö.
 
Ninna bjöd oss på en fantastisk berättelse om en överklassflicka som kom att bli en viktig kvinna i Ryska revolutionen.
Kollontaj föddes i ett hem med en far som var general i tsarens armé och föddes in i den ryska överklassen. Hon var alltså adelsflickan som blev en socialismens och kvinnosakens förkämpar.
 
Vetgirig gav hon sig ut i Europa och studerade i såväl Tyskland som Schweiz. Hon kom att verka nära grabbarna Lenin och Stalin med flera. Lenin var inte så förtjust i henne vilket han tydligt visade med grimaser och annat,  Stalin var det lite annorlunda. Att Alexandra besökte Köpenhamn och försökte komma in i Sverige via Malmö är en historia för sig. Men till slut blev hon ambassadör i Kristiania, alltså Oslo. Där trivdes hon men ödet ville annorlunda, och 1930 hamnade hon i Stockholm som Sovjets ambassadör. Motvilligt eftersom Sverige och skåningarna hade tidigare vägrat att släppa in henne i landet. Detta uppdrag varade i 15 år.
 
Vill du veta mer om hennes spännande liv så läs Agneta Pleijels bok om Alexandra. Vill  du få en riktigt spännande upplevelse ska du försöka få chansen att lyssna på Ninna Rösiö. Hon kan nästan få en att förnimma krutröken från den revolutionära Alexandra.
Ninna, STORT tack för en spännande och informativ berättelse om denna betydelsefulla kvinna. Nu vill vi gärna se dig hos oss igen och då kanske du vill berätta om vad som hände mellan skål och vägg vid slutförhandlingarna när Sverige gick med i EU. Du vet ju, du  var med. Under alla omständigheter är du hjärtligt välkommen att besöka oss.
 
På måndag är det en annan stridbar kvinna och välbekant gäst som står på schemat, nämligen Gudrun Schyman. Så huk er i bänkera, gubbar o käringer, för Gudrun är inte alltid nådig när hon spänner blicken i oss. Varmt välkommen Gudrun!
 
I övrigt gäller trädgårdsarbete men se för tusan till att hålla i hatten!
 
Varmt välkomna önskar vi förstås också alla medlemmar och gäster. På måndag den 25 mars. På Saltan. Som vanligt.
 
Text: Erik Jonsson, Foto: Bruno Beijer